keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Pieni säilömisprojekti eli omenahillo, kurkkusalaatti ja kesäkurpitsapikkelssi

Nyt on jälleen ruokapostauksen aika. Mainitsin aiemmin, että ystävälläni oli männä viikonloppuna häät. Ne pidettiin Savon suunnalla, ystäväni lapsuuskodissa, jonka pihassa kasvoi omenapuita jotka suorastaan notkuivat omenoista. Vanhempieni omenasato on täällä Oulussa jäänyt tänä vuonna pieneksi, vaikka viime ja toissavuonna 5 vuotta sitten istutettu omenapuu kantoi ihan hyvin hedelmää. Olinkin iloinen siitä, että ystäväni kehotti poimimaan omenoita ihan rauhassa omaan käyttööni. :D Mukaan lähti siis ostoskassillinen ihania, tuoreita, makoisia omenoita. Niistä tuli hilloja ja soseita ja iso osa päätyi myös tuoreena suuhun.

Vaikka vanhempieni omenasato on jäänyt tänä vuonna vähäiseksi, kesäkurpitsasato on kukoistanut. Ollaan tehty kurpitsoista jo vaikka mitä: paistettuja kurpitsoita, täytettyjä kurpitsoita, sosekeittoja... ja vielä niitä oli jäljellä vaikka pari lahjoitin kaverillekin. Onneksi hoksasin netistä kesäkurpitsapikkelssin ohjeen, joka vaikutti varsin muksalta, alkuperäinen ohje löytyy täältä: http://valipala.blogspot.fi/2009/09/etikkasailontaa-ja-kiitoksia.html

Kesäkurpitsapikkelssi

"Tarvitset:
litran kesäkurpitsaraastetta 
sipulin 
2 valkosipulinkynttä
3 dl väkiviinaetikkaa 
3 dl vettä 
400 g sokeria 
1 tl suolaa 
kannellisia lasipurkkeja

Tee näin:
Mittaa etikka, vesi, sokeri ja suola tilavaan kattilaan.

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. 
Raasta myös valkosipulinkynnet.
Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi.
Kiehauta liemi. Lisää kurpitsaraaste sekä sipulit. 
Anna pöhistä miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat letkeitä ja läpikuultavia.

Purkita pikkelsi kuumana."


Tätä tein pari satsia, koska kesäkurpitsaa oli vielä niin paljon jäljellä. Sipulia laitoin enemmän kuin ohjeessa, koska minulla oli vain ihan pikkuisia sipuleita.








Näiden lisäksi sain ajatukseksi tehdä itse kurkkusalaattia, sillä sulhaseni mummu on sitä joskus tehnyt ja on paljon parempaa kuin kaupan kurkkusalaatit. Kurkkuja ei nyt ole saatu omasta tai kaverin maasta, vaan kävin ostamssa kilon avomaankurkkuja läheisestä Prismasta. Reseptin otin täältä: http://www.martat.fi/ruoka/ruokanurkka/2005-08-31-19-50-43vanha-resepti-hukassa/ joskin tein hieman pienemmän satsin ja jätin neilikat pois, kun niitä ei sattunut kokonaisina maustehyllystä löytymään. Niin ja lisäsin pienen punaisen paprikan pikkuiseksi silputtuna väriä antamaan.



Kurkkusalaatti

"1,5kg avomaan kurkkua pieninä kuutioina
0,5kg sipulia silputtuna
3 dl etikkaa
0,5dl suolaa
1 rkl sinapinsiemeniä
6 kokonaista neilikkaa
2,5dl hillosokeria
(tillisilppua)



Kuumenna kurkkukuutiot, sipulisilppu, etikka, suola ja mausteet kattilassa höyryäväksi. Lisää hillosokeri sekoittaen ja keitä n. 10min jotta seos on kauttaaltaan kuumentunut. Tölkitä kuumana kuumennettuihin purkkeihin. Tästä satsista tulee muistaakseni n. 2,5 litraa kurkkusalaattia. Hillosokerin ansiosta säilyy hyvin läpi vuoden purkeissa kylmiössä / jääkaapissa. Suolaa voi laittaa vähemmän jos on tottunut vähäsuolaiseen, kannattaa maistella."



Tämä on ensimmäinen kerta kun tuollaisia säilykkeitä olen tehtaillut. Tiesin kuitenkin, että olen nuo kaikki purkit säilyttänyt jostain syystä! :D Nyt niille tuli vihdoin käyttöä vuosien hamstrauksen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...